onsdag 28 juli 2010

16. Slovakien

Ännu en i raden av nationer som tog sina första poäng och sina första segrar.

Men frågan är om något av de andra länderna framstod som ett gäng som lagt beslag på en plats som alla räknade som någon annans. Åtminstone efter att Paraguay enkelt avfärdat det gamla Tjeckoslovakiens östra del, var Slovakien i praktiken dödsförklarat. Det fanns andra landslag som föll på mållinjen i gruppspelet, men här handlade det om världsmästarna Italien. De må ha haft sina problem, men det fanns inte riktigt på kartan att lilla Slovakien skulle gå om i sista omgången.

Tanken var alltså att Slovakien skulle göra upp med Paraguay om andraplatsen i gruppen. När slovakerna tappade sin ledning mot Nya Zeeland på övertid, efter att ha gjort en föga imponerande insats i övrigt, var det game over istället. Ingen hade ju räknat med att Nya Zeeland skulle ha en chans att upprepa detta. Poängförlusten var alldeles för dyrbar.

Andra matchen blev en enkel sydamerikansk historia. Slovakien framstod som en av många europeiska kvalsuccéer som vi genom åren har sett falla platt till marken under själva slutspelet.

Och även när de i alla fall på pappret motbevisade detta i den sista omgången genom att slå Italien med 3-2, var vi alldeles för upptagna med att smälta in Italiens praktfiasko, för att ändra vår bild av Slovakien.

I ärlighetens namn kanske vi gjorde rätt. Bortsett från att Robert Vittek är en jävla måltjuv, fick vi inte se så jädra mycket av Slovakien. Och även om det alltid finns två sidor av myntet, tycker jag att det finns en viss sanning i att det var Italiens svaghet snarare än Slovakiens styrka som avgjorde det hela.

Mot Nederländerna i åttondelen blev det lite av en ny Paraguaymatch. En ganska håglös insats mot ett (eller kanske på grund av, rättare uttryckt) övermäktigt motstånd.

Men det är ju alltid intressant att föreställa sig hur det lät i Bratislava den veckan. Hade vi besegrat Italien i en sån match med 3-2, så (herregud, sa jag "vi" om svenska landslaget nu?) hade ett sånt mästerskap ändå kommit upp till Top 5 alla tider, minst.

Siffror:

1 seger
1 oavgjord
2 förluster

5 gjorda mål

7 insläppta mål

---

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Ola sa...

Det lät rätt bra - och rätt mycket - i Bratislava den veckan. Ta mig på orden, även om jag är en usel tävlingsarrangör (som mycket snart har gjort rätt för sig, alldeles för sent).

Hossein Nayebagha sa...

Ja, din resa till Bratislava var väl början på slutet? :)