tisdag 27 juli 2010

17. Elfenbenskusten

Det är väldigt typiskt att Elfenbenskusten slutar som det högst rankade laget utanför slutspelet. Alla är vi överens om att laget förmodligen hade gått vidare från vilken annan grupp som helst. Precis som för fyra år sen föll man alltså mest på lottningen. Det som hände är väldigt synd, men det känns ändå lite som att man hade sig själva att skylla litegrann.

Nyckelmatchen var nämligen den öppnande mot Portugal, och efter 90 mållösa minuter kunde man konstatera att Sven-Göran Eriksson inte hade planerat det här äventyret på ett tillräckligt bra sätt.

Portugal är en svår motståndare, och med Cristiano Ronaldo på andra sidan, hade det varit naivt att ösa på framåt för att sen åka på en kontring. Lite så blev ju ivorianerna bortgjorda för fyra år sen. Ständiga uppförsbackar i samtliga matcher.

Men det blev lite väl för tryggt och allra mest irriterade blev vi när laget väldigt tydligt gav bort den hörna som man fick på övertid. Den passades bara vidare för att tiden skulle rullas av.

Efter matchen pratade Svennis om att man måste vara försiktig när man möter Portugal. Annars kommer spelare som Liedson och Danny att straffa en.

Jo, försiktig ska man nog vara, men om man har sett spelschemat framför sig, då bör man ändå vara medveten om att kryss var ett ganska dåligt resultat. Snäppet sämre än för Portugal som kunde räkna med ett mer tamt Brasilien i den sista omgången.

Vi visste alltså att det troligen skulle bli en målskillnadsaffär mellan Portugal och Elfenbenskusten. Många av oss såg också det som en liten fördel för Portugal, vars spelstil alltid har lämpat sig väl för att besegra mindre nationer (Nordkorea) med stora siffror.

Hade inte Svennis koll på detta? Som det blev nu var han nästan tvungen att slå Brasilien för att kunna gå vidare. Det var aldrig nära.

Kanske hade han innerst gett upp och väntade på att få sticka efter VM, och hoppats på en skräll som bonus.

Om vi känner den här sporten väl så kommer Elfenbenskusten till VM med ett klart sämre landslag om fyra år, men går vidare tack vare en bra lottning.

Siffror:

1 vinst
1 oavgjord
1 förlust

4 gjorda mål

3 insläppta mål

---

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: