tisdag 13 juli 2010

Top 10 snyggaste dräkterna

Vi börjar med att dela mellan huvud- och reservställen, så att det blir lite mer rättvist och lättare att välja ut och så vidare. Rättvist för att den riktiga dräkten är ofta mycket traditionstyngd, och man får inte sväva iväg hursomhelst.

Fasta principer kring detta har luckrats upp de senaste tio åren. Lagen verkar inte bry sig tillräckligt mycket om att få bära sina dräkter så som de ska vara. Frankrike till exempel har nog oftare kört i helblått än tricolorfärgat de senaste 4-5 åren, och även Italiens vita shorts har man fått se allt mindre av. Kontrasterna ska vara så stora som möjligt för TV-publiken (och i viss mån domaren), och konsekvensen har vi sett. Allt blir utslätat som det mesta i övrigt i den moderna fotbollen. Lite finess här och där finns det inte plats för.

Ofta finns det inte ens någon kontrastlogik som man kan lita på. I Champions till exempel kan Lyon och Fiorentina av någon oförklarlig anledning inte spela i sina riktiga dräkter när de möts. Så det blir ofta svart mot rött istället för vitt mot lila. Lite så blev det i åttondelen med Uruguay och Sydkorea. Av någon oförklarlig anledning ansågs rött och ljuslått inte passande, så koreanerna fick lira i vitt istället.

Det fanns dock enstaka positiva undantag. När Chile mötte Schweiz hade man väntat sig att Chile skulle få spela i rött-blått-blått och Schweiz i helvitt. Enligt kontrastargumentet. Men det verkar som att Chile ville spela i sitt ordinarie rött-blått-vitt... Och då fick Schweiz istället spela i vitt-rött-rött. Inte så supersnyggt, men det blev möjligt för Chile att spela i den dräkt som de ska spela i.

Dessutom finns det inte längre några angivelser på FIFAs hemsida eller i Paninialbumet om hur dräkten ska se ut. Vilket i vissa fall får en att stå svarslös med frågorna.

Nåväl... Show must go on... (klicka på lagets namn för att se smakprov från fifa.com)

1. Uruguay
Kommer alltid att finnas i toppen av såna här listor. Det ska till en riktig idiot för att misslyckas med färgkombinationerna. Ljusblå-svart-svart. Sjukt snyggt. Både vackert, elegant och tufft. Det ska väl till att nån får för sig att placera en solsymbol mitt på tröjan eller nåt för att den ska tappa. Vad gäller årets design så är den helt okej. Man kan klaga på de där streckmönstren som finns på strumporna, men det är inte tillräckligt allvarligt för att hota förstaplatsen.

2. Nigeria
Okej, jag är lite bussig här och ger laget extra cred för att designen är bland de absolut bästa i turneringen. Annars är helgrönt kanske inte min favorit, men den här mörkare nyansen funkar.

3. Argentina
Lite som Uruguay; svårt att misslyckas med färgkombinationerna, även om man kan tvista om huruvida det ska vara svarta eller vita strumpor. Jag som är åttitalist föredrar vita. Årets upplaga är annars ingen jättehöjdare, men det räcker ändå till en tredjeplats delvis för att det är få riktigt vassa kort bland konkurrenterna.

4. Kamerun
Alla har vi våra kulturella glasögon och i mitt fall innebär det att jag egentligen har rätt svårt för rastafärgade fotbollsdräkter, men Kamerun är något av ett undantag. Just grönt-rött-gult funkar helt okej och under hela 2000-talet har Puma alltid lyckats med designen, som mest handlat om att se det snygga i det enkla. Men vi minns alla hur deras så kallade baskettröjor var nära att kosta en VM-plats till 2006. FIFA hade nämligen inte godkänt dem men Kamerun körde på som vanligt, innan svarta ärmar syddes på under VM 2002. Det gav hela sex minuspoäng i början av kvalet till 2006, men togs sedan bort. Men Kamerun missade ironiskt nog VM ändå, för första gången på 16 år. Pierre Wome missade sin straff och tragedin var ett faktum.

5. Tyskland
Har tack och lov återgått till en mer traditionsbunden tröja efter det där märkliga kritstrecket i EM senast. Ett litet minus är den där tjocka svarta randen på strumporna. Det är ett inslag som jag normalt gillar, men jag tycker inte att det är snyggt när det kombineras med ännu smalare Adidasränder "inne" i randen.

6. Japan
Jag gillar ofta de landslag som spelar med andra färger än de som man ser i flaggan. I Japans fall är det kanske mer naturligt eftersom den där röda cirkeln vore svår att få med. Nu fick man ändå in den indirekt via det där finurliga röda stycket under kragen, på en dräkt som annars är lagom snygg (ska förstås ha vita shorts och inte blå).

7. Sydafrika
Får en uppmuntrande sjundeplacering på grund av en bra design och en fotbollsestetisk mer korrekt färgkombination som får ställas emot den hiskeligt fula dräkten som laget hade i mitten av 90-talet. Jag gillar särskilt den tajta varianten (liksom med vissa andra Adidaslag fanns dem ju) som bland andra Thabalala hade på sig.

8. Elfenbenskusten
Samma snygga grunddesign som Kameruns. Min fråga är annars om den ska vara helorange eller om det egentligen är så att det ska komma med vita shorts och gröna strumpor. Vi får tänka oss en mittimellangrej som motiverar en halvdan åttondeplacering. Men jag kan väl säga att jag för ovanlighetens skull troligen föredrar att de kör i helorange (har annars varit svag för mörka strumpor mot ljusa shorts).

9. Paraguay
Ännu en tvistefråga här. De där randiga strumporna som många antagligen reagerade på... Är de tillhörande förstadräkten? Jag är inte så säker på det eftersom de normalt brukar spela med blå strumpor, vilket de också gjorde i "hemmamatchen" mot Slovakien. I övrigt vet jag att många gillar Paraguays randiga tröja, men den kanske är lite för mycket klubbfotboll i mina ögon... Antagligen för att flera klassiska klubbar har en sån tröja. Men överlag har jag alltid haft ganska positiva känslor. Snygg design oavsett vilka strumpor de tär som gäller egentligen.

10. Schweiz
En uttjatad färgkombination, sett med europeiska ögon. Men Puma har väl gjort ungefär så bra som man kan göra med den?


Resten (utan rangordning):

Mexiko - Verkar ha "ditchat" de röda strumporna vilket jag ser som ett minus. Godkänt, inte mer.

Frankrike - Adidas brukade alltid göra något extra för Frankrike, men det här var kanske det fulaste vi sett med dem. Underkänt.

Grekland - Allmänt tråkig.

Sydkorea - Kan inte få ihop de vita shortsen. De känns felplacerade. Borde ha blå eller röda istället.

USA - Man skymtar den där diagonalen, som ändå inte funkar. Nej, inte bra... Balansgång mellan knappt godkänt och underkänt.

England - Nåt kändes fel med England och det dröjde väldigt länge innan jag upptäckte felet - de har skippat sina marinblåa shorts. Vilket jag tycker är uselt. Annars en okej retrodesign.

Algeriet - Helt okej.

Slovenien - Oj, det där jättemärkliga spetsstrecket ska tydligen symbolisera bergskedjan på emblemet. Men gud vad fult det är.

Ghana - Helt okej.

Serbien - Färgkombinationen är närmast vidrig med tanke på hur äckligt snygga Jugoslavien var i början av 90-talet. Underkänt.

Australien - En av de absolut fulaste i hela turneringen. Stinker rugbynation.

Nederländerna - Jag föredrar att se laget med vita shorts, men det går inte att förneka att svart och orange är en bra färgkombination, och vore det inte för den där märkliga vita randen som binder ihop shorts och tröja, så hade den kanske kunnat ta sig in på top 10.

Danmark - Dumpade hummel. Ett stort misstag. Intetsägande utöver det felsteget.

Italien - Det var kul att se laget med vita shorts, och skönt att se att de tog bort de löjliga guldfärgade inslagen, men det här är ändå knappt godkänt. Strumporna är fula och tröjan är tråkig.

Nya Zeeland - Nja... Andefattig, Nike-style.

Slovakien - Helt okej.

Brasilien - Som jag skrev i ett tidigare inlägg, Nike har slaktat Brasilien sen 12 år tillbaka, så det här var en väntad bottennapp. Ful tröja, fula shorts, fula strumpor. Ful all over.

Nordkorea - Kina II, gäsp.

Portugal - Vita shorts och gröna strumpor... Egentligen rätt val, men det ser inte bra ut här. Tvärstrecket på tröjan får en att gäspa.

Spanien - Gillar att det är rätt nyans på shortsen efter "moderniseringen" post-VM-90, men gillar inte de röda strumporna. Det har nu gått 20 år sen Spanien senast spelade i den rätta färgkombinationen, vars nyckel är svarta strumpor.

Honduras - Godkänt. Inte mer.

Chile - Inte så mycket att hänga i julgranen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: