lördag 24 juli 2010

21. Australien

Innan Australiens öppningsmatch fick jag under ett telefonsamtal frågan om hur bra eller dåliga Australien är, på tal om dåliga lag i VM. Jag svarade kortfattat att de nog är förbi sin bästa period men att de håller en hög nivå och kommer inte att bli överkörda av något lag under VM.

När de senare åkte på 0-4 mot Tyskland började jag ifrågasätta mig själv och tänka att jag hade överskattat laget mycket.

Men i de kommande matcherna bekräftade laget att man nuförtiden är ett ganska bra fotbollslag som alltid kommer att vara ett hot mot de flesta lagen i världen, oavsett hur truppen ser ut. Som en halvdan europeisk fotbollsnation. Typ Sverige?

Ghana blev en svängig historia där man blev totalt utspelade efter ledningsmålet, varpå det uppstod en logisk straffsituation. En av allt att döma rättvis utvisning på Harry Kewell. När den förre Leedsstjärnan blockerade bollen tyckte många att det var en hård utvisning. När Luis Suárez gjorde det tyckte man att reglerna borde ändras så att det räknas som mål när bollen stoppas med armen vid mållinjen. Nåja.

På slutet av den andra halvleken kom dock ett decimerat Australien med i matchen igen och var faktiskt nära att ta ledningen en gång, när Joshua Kennedy stoppades av Richard Kingson.

Ändå trodde väl ingen att Australien skulle kunna besegra Serbien som hade en skön vittring på avancemanget?

Men Australien körde guts 'n' glory igen och var på god väg att ordna en mirakel genom att utklassa Serbien. Det hade inte varit rättvist, men när de kom igång så gjorde de verkligen det.

Till slut skärpte sig serberna och Australien fick liksom 2006 åka ur turneringen på ett hedervärt sätt. De var två mål ifrån när det stod 2-0. Men jag har alltid ansett att deras Italienhistoria är sjukt vinklad och på många sätt patetisk; under VM satt det en nyzeeländare som intervjuades av Sveriges radio och talade om vilja att tvåla dit italienarna med tanke på att Australien vart bortdömda i den där klassiska åttondelen i Tyskland.

Bortdömda?

Hmm... Jag vill minnas att en Marco Materazzi visades ut i den matchen för att av misstag ha kapat Gianluca Zambrotta (!). Det gav matchen till Australien på ett silverfat. Fabio Grossos filmning tog över eftersnacket, men är det någon som på allvar tror att Materazzigrejen inte hade nonchalerats ändå?

Nåja, ska inte avsluta detta med ett sånt bitter inlägg. Australien är som ni kan läsa mellan raderna inte ett av mina favoritlag i världen, men de imponerade stort. Mycket starkt att reagera på det sättet man gjorde efter den första matchen. 0-4 i baken, total spelmässig utklassning och en felaktig utvisning på stjärnan Tim Cahill.

Siffror

1 seger
1 oavgjord
1 förlust

3 gjorda mål

6 insläppta mål

---

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: